Илиана
|

Илиана Дечкова  Димитрова

Казвам се Илиана Дечкова Димитрова. Живея в Аксаково, малък град до 
Варна. По професия съм икономист, преподавател и преводач. Омъжена 
съм, имам две пораснали деца.

Интервю https://nauka.bg/intervyu-iliana-dechkova-avtor-knigata-imalo-edno-vreme/  

– Наскоро излезе първата ти книга – “Имало едно време. Нрави и светоглед на българите”. Какво е най-важното нещо, което всеки, който я вземе в ръцете си, трябва да знае?

Това е сборник, енциклопедия, която може да се чете винаги и не непременно цялата. Старите традиции на всеки един народ са ценни.

За да разберем по-добре настоящето и да си проправим път към бъдещето, трябва да познаваме добре миналото си.

За да съществува човечеството и да живее в мир и хармония е нужен ред. В старите български традиции откриваме онзи космичен ред, онази йерархия, която ни е помогнала да просъществуваме във вековете.

– Ти не се занимаваш професионално с фолклор и етнография, как ти дойде идеята за написването на тази книга?

Фолклорът и народите традиции са част от семейното ми наследство. Въпреки че живеем в ново, дигитално време, в моя род и в рода на съпруга ми старото знание винаги ни е било спътник. Имаме в семейството танцьори, музиканти и певици. Децата ни също от малки се занимават с това.

През 2013 г. работех като читалищен секретар, когато започнах да събирам информация. В началото за себе си. Подредих написаното, преработих го и стана хубава книжка. Децата ми я използваха в часовете по литература, особено частта с празниците. В много по-късен етап ми хрумна, че това, което съм събрала би могло да види „бял свят”. Реших, че е нещо, което си струва всеки българин да има в дома си. Защото хората се интересуват, но много от тях са забравили. В предговора и в послеслова на книгата наблегнах именно на това – защо е написана и защо си струва.

Подобни статии