ОРГАНИЗАТОРИ, ЛЕКТОРИ, ЖУРИ, ФОЛКЛОРНИ ФОРМАЦИИ…

Екипът на Асоциацията за български-музикално танцов фолклор,
който работи за вашето участие в програмата.

Те са имена в своята област

Фолклористи, етнографи, хореографи, танцьори, музиканти, арт мениджъри, ИКТ-специалисти.

Д-р Мария Дражева

Ръководител на проекта

Асоциацията за български музикално-танцов фолклор (АБМТФ) е институция, създадена от д-р Мария Дражева през 1992 г. Д-р Дражева израства от артист-балетист в професионалния ансамбъл „Варна“ до хореограф-педагог, изследовател на фолклорния танц и арт мениджър.
Мария е бакалавър, магистър и доктор в областта на музикалното и танцово изкуство. Нейните възпитаници разпространяват българския фолклорен танц както у нас, така и по света. Творческа биография на д-р Дражева. Ръководител на проекта и член на журито.

Професор д-р Георг Краев

Научен ръководител на проекта

Проф. Георг Краев е водещ специалист в областта на класическата фолклорна култура и пост-фолклорните ѝ прояви. Научен сътрудник в Института за фолклор при БАН (1975-1990). Директор на Столична библиотека и преподавател в Нов български университет, редактор в програма „Христо Ботев“ на БНР (1991-1993). Асистент (1995), доцент (2004), професор (2008) в НБУ. Заместник-декан и декан на факултет „Продължаващо обучение“ на НБУ (1998-2000). Ръководител на десетки докторанти (редовно и задочно обучение). Редовен коментатор по БНТ, БНР, БТВ, Актуално и др. масмедии. Почетен член на АБМТФ и член на журито. Творческа биография на проф. д-р Краев. Осъществява научното ръководство на проекта и изнася лекциите в стрийминг платформата.

Ник

Д-р Николай Иванов

ИКТ Гуру

Николай Иванов, доктор по компютърни науки, е един от известните ИКТ-специалисти в България, основател и управител на ВИЗИКОМП ЕООД – www.vizicomp.com . Представлява българският клон на международната Асоциация по компютърни науки (АСМ). Един от пионерите на Интернет в България, работил на всички класове компютри – IBM, DEC, Apple, DELL, CISCO, EC 1020, 1035, Правец. Сертифициран системен инженер на DELL. Член на АБМТФ. Участва в програмите на Асоциацията, свързани с дигитализацията на фолклора.

Христо Иванов

Хореограф, Главен худ. ръководител на Ансамбъл ЗАГОРЕ

Учи в Държавно хореографско училище – София, в класа на Маргарита Дикова.  През 1970 г. се явява на конкурс в ансамбъл “Филип Кутев”, където е приет за танцьор и танцува до 1982 г. като достига до прима солист на ансамбъла. От 1982г. до 1988г. е хореограф на ансамбъл “Филип Кутев”. Тук сред истинските носители на фолклора – танцьори, певици, музиканти и техните ръководители, Филип Кутев и Маргарита Дикова, Христо Иванов се формира като бъдещ хореограф, творец и педагог.  Тук се появяват първите му творчески постижения – “Коледари”, “По гроздобер”, “Пиринска севда” и ”Празник в Тракия”. През 1975г. е поканен от Кирил Харалампиев едновременно с работата си в държавния ансамбъл да преподава български танци в държавното хореографско училище,  където става и ръководител на ансамбъла на училището. От 1983г. до 1988г. е помощник-ръководител на Димитър Димитров в ансамбъл “Средец”. Многократно е провеждал семинари по български танцов фолклор в България, Япония,  Германия, Унгария, Швейцария, САЩ. Хореографско-постановъчното творчество на Христо Иванов обхваща както художествена обработка на автентични хора и танци, така и на обичаи и обреди. Понастоящем е гл. худ. ръководител на ансамбъл „Загоре“ в Стара Загора. Почетен член на АБМТФ и член на журито. Творческа биография на г-н Иванов.

Христо Иванов
Баня

г-жа Иванка Димитрова

СЕКРЕТАР на АСОЦИАЦИЯТА

Г-жа Димитрова е посветила своя живот на фолклорния танц. Заедно със своя съпруг Георги са емблематични солисти в Професионалния ансамбъл за народни песни и танци „Варна“ с гл. худ. ръководител професор Петър Ангелов. Член на АБМТФ.

Като секретар на Асоциацията Ваня се слави със своята акуратност и професионално изпълнение на задълженията си. Секретар на журито.

Кавал

г-н Димо Железов

Знаменит кавалджия, композитор, педагог

Димо Железов e известен кавалджия, композитор, диригент и педагог. Син е на големия добруджански кавалджия Желез Димов, от когото приема потомствено музикалния занаят. Негови лични отличия са: „Грамота за опазване на българската духовност и фолклорна традиция“ 2003г. от РИО Варна, „Диплом за постигнато творческо майсторство и високи педагогически резултати при подготовката и изявите на младите изпълнители на българска народна музика“ от XIV Национален конкурс „Диньо Маринов“ 2008г и много други. Почетен член на АБМТФ и член на журито. Творческа биография на Димо Железов

Диана Тодорова

Историк, етнолог.
Работила като уредник и завеждащ отдел в Етнографски музей-Варна.

Интереси в областта на празнично-обредната система, социално-нормативната култура, традиционното народно облекло и др.

Почетен член на АБМТФ и член на журито.

50 години от откриването на експозицията на Етнографския музей във Варна се навършват на 27 юли 2024 г., Денят на Освобождението на Варна от османско владичество.

Ако желаете да се включите като доброволец в екипа?

В съединението е силата!…